Software Developer & Integratie Specialist

Mijn eerste Internet Of Things (IoT) projectje

Internet Of Things (IoT)In één van mijn vorige posts heb ik het gehad over een projectje wat ik wilde gaan doen met mijn zoontje. Al vrij snel bleek dit toch een paar stappen te ver en vond ik het verstandiger voor mijn vader-zoon relatie om simpel te beginnen.

Hij vind het namelijk leuk als hij zelf wat kan doen, en als ik alleen maar dingen aan het uitzoeken ben hoe ik iets werkends moet krijgen gaat hem dat niet worden. Daarom zijn we simpel begonnen met eerst een ledje te laten knipperen, daarna een looplichtje van verschillende ledjes en uiteindelijk het uitlezen van verschillende temperatuursensors. Nu we het voor elkaar kregen om verschillende temperatuursensors uit te kunnen lezen, leek het me wel leuk om me eens te storten in de “Internet Of Things” wereld. Ik wist wat “Internet Of Things” was en was, en ben nog steeds, van mening dat we hier in de toekomst nog heel veel over gaan horen.

Daarom vertelde ik het volgende plan aan mijn zoontje:
We beginnen met een paar temperatuursensors aan te sluiten op mijn NetDuino welke elke 30 seconden de temperatuur uitlezen.
Deze data gaan we vervolgens naar het internet sturen om zo de temperatuur in grafiek vorm te kunnen bekijken.

Dit is wat eigenlijk “Internet Of Things”, ofwel IoT heet. Allerlei kleine apparaatjes en sensors om ons heen zie verbonden zijn met het internet.

Dat vond hij natuurlijk wel een leuk idee en dus zijn we begonnen.
De data wordt nu elke 30 seconden opgestuurd naar ThingsPeak.com
Zij hebben namelijk een API beschikbaar die je vanuit code eenvoudig kunt aanroepen om zo allerlei data te kunnen sturen.
Op hun website kun je vervolgens inloggen om zo in verschillende mogelijke grafiek soorten je resultaten te kunnen bekijken.
Ze hebben ook een mogelijkheid om via een API je data op te vragen, waardoor je eenvoudig met Google Chart grafieken kunt maken en deze op je eigen site zetten.

Hieronder een foto van onze NetDuino met daaraan 2 temperatuur sensoren aangesloten.

Netduino with temperature sensors

Hieronder het resultaat te zien op de ThingsPeak website.

ThingsPeak temperature graph

Mocht je interesse hebben in de source code of mocht je eventueel vragen/opmerkingen hebben, laat dan gewoon een reactie achter.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *