Software Developer & Integratie Specialist

Van je fouten moet je leren!

Spreek: Fouten zijn kansen om iets te lerenVan je fouten moet je leren is zo’n veel gezegde uitdrukking, makkelijker gezegd dan gedaan. 🙂 Fouten zijn namelijk kansen om iets te leren. Jaja, maar wat nou als het toch behoorlijk zeer deed die fout? Reden te meer om ervan te leren en ervoor te zorgen dat je deze fout nooit meer maakt.

Ik had laatst zo’n “mooie” kans om van een dure fout te leren. En heb ik ervan geleerd? Ik vind dat ik er een mooie les mee heb geleerd. Deze fout maak ik nu zeker niet meer. Wat was er namelijk gebeurt?

Zo’n beetje de eerste regel bij beleggen is dat je earnings altijd moet proberen te vermijden. Earnings is het moment waarop een bedrijf zijn of haar kwartaal cijfers bekend maakt. Op zo’n moment kan de koers van het aandeel hele rare sprongen maken. Wat je dus moet doen voor earnings is ofwel je positie indekken, zodat je bij een flinke koersval niet ineens op een groot verlies staat, of je sluit je positie.

Doe je dit niet omdat je eigenwijs bent of omdat je, zoals in mijn geval, het gewoon even was vergeten dan kun je dus wel eens behoorlijke pech hebben. Zo ook met het aandeel Netflix dat van het één op het andere moment 20%-25% was gedaald. Zie onderstaande grafiek.

Netflix earnings crash

Dat doet zeer om ineens 25% van je belegging te zien verdwijnen, maar het kon nog erger en zo natuurlijk ook bij mij. 🙂 Ik bezat op dat moment namelijk geen aandelen maar opties. Mijn optie constructie was volledig gericht op een koersverwachting omhoog en hield geen rekening met earnings en een eventuele daling. Ik stond dus van het één op het andere moment niet ineens 25% in de min, nee bij mij was het erger zoals ik al aangaf. Ik stond ineens 95% in de min. Dat deed wel even zeer om maar zacht te zeggen. Gelukkig heb ik een goede coach (Piet Vannoppen) die me onder andere goed geleerd heeft hoe je om moet gaan met risico management. Mijn portefeuille was dus niet ineens opgegaan in rook. Maar ondanks dat deed het toch wel even zeer.

Wat heb ik er nu van geleerd. Ja makkelijk natuurlijk, van elke positie bijhouden wanneer de volgende earnings zijn. Dat vond ik niet voldoende, mede ook vanwege het feit dat de datum waarop de earnings bekend worden gemaakt nog weleens kunnen veranderen. Aangezien ik een echte automatiseerder ben, ben ik het enigszins gaan automatiseren.

Wat ik gedaan heb is contact gezocht met de broker, de partij/het platform waar ik mijn trades uitvoer. Ze hadden een interface beschikbaar waar je tegen aan kon praten. Ze hadden dus de mogelijkheid om tegen hun computersystemen aan te kunnen praten. Want als ik dat zou kunnen, zou ik tijd uitsparen met het opzoeken en actualiseren van earnings data in mijn portefeuille. Aangezien ik een trader ben veranderen die posities regelmatig en dat zou me dus een hoop werk uitsparen.

Wat ik uiteindelijk gemaakt heb (versie 1.0) is een windows applicatie waarbij ik moet inloggen, welke vervolgens alle posities ophaalt die ik in portefeuille heb en vervolgens per positie de eerstvolgende earningsdatum gaat ophalen en daarbij ook nog berekend hoeveel dagen dit nog is. Hieronder een schermafdruk.

Earnings watcher

Daarnaast worden de posities die binnen 10 dagen earnings hebben in het rood gemarkeerd. Een hele eenvoudige applicatie die met niet veel tijd heeft gekost om te bouwen en precies doet wat ik wil.

Van je fouten moet je leren! Ik denk dat ik dus best mag zeggen dat ik er wat van geleerd heb. Commentaar is welkom. 🙂

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *